en
Forfattere

Septembers himmel er så blå …

/

 

Sommeren er gået på hæld, men der er stadig masser at opleve i Den Fynske Landsby.

 

I det gamle landbrugssamfund var september måned tiden, hvor selve kornhøsten var overstået, mens haver og hegn stadig bugnede af afgrøder, der skulle i hus. Frugt skulle presses til most. Brombærrene skulle plukkes inden udgangen af måneden – ellers pudsede Fanden sine støvler i dem! Karle og piger fik en fridag – nøddedag – så de kunne samle nødder til vinteren.

 

For kvæget betød september måned ævredtid. Nu fik dyrene lov at græsse på de høstede marker, hvor de mellem stubbene fandt de dejligste græsser og krydderurter, som gjorde smørret særlig velsmagende og også mere holdbart.

 

Mikkelsdag (den 29. september) markerede grænsen mellem sommerhalvåret og vinterhalvåret for bønderne. Denne dag holdt man et stort gilde for at markere, at både kornhøsten og de øvrige afgrøder fyldte laderne op.

 

I Den Fynske Landsby har vi også nok at gøre i september, når markerne skal efterårspløjes og tilsås, haveafgrøderne høstes, og alle de store arbejdsgilder skal afvikles. Og I er inviteret med.

 

Når september klinger af, kigger vi frem mod Kartoffelferien, som er sæsonens store finale i Den Fynske Landsby. Her skal sankes kartofler til middagsbordet og laves roelygter, der kan holde mørket fra døren. Og så skal grisen slagtes og parteres, så der er sul og flæsk til hele vinteren.

 

Følg med her for at se alle aktiviteter og arrangementer i Den Fynske Landsby.

 

/